Kalaja e Grazhdanit

Grezhdan, Dibër, Albania

Përshkrimi i biznesit:

Kalaja e Grazhdanit është një monument i trashëgimisë kulturore në Grezhdan, rrethi i Dibrës, në qarkun e Dibrës, Shqipëri. Ky monument është i llojit “Arkeologji”, i miratuar me numër “6/15.01.1963′”.

Kalaja ishte qytet antik me emër ende të papërcaktuar, ndoshta Dobera, në Perëndim të fshatit Grazhdan, mbi bregun e djathtë të Drinit të Zi, në juglindje të Peshkopisë. Gërmimet janë bërë më 1983. Muret rrethuese të kalasë së Grezhdanit jane 3.5m te gjera dhe kane perimeter afro 2800m linear, perforcuar nga 42 kulla të tipeve katrore, drejtkëndore dhe freskore, fortifikuar me kulla masive ne forme “u”, karakteristikë kjo e shekullit te 4 AD. Vendin kryesor në këtë areal, i cili rrethohet nga 18 kulla, e zë qyteti i Grezhdanit. Sipërfaqja e përgjithshme e kalasë është 34ha. Kalaja ka pasur tri hyrje, ku secila nga to mbrohej nga dy kulla në formë patkoi. Hyrja jugore me përmasa 14 m x 9m përfaqëson një model të hyrjes me dy porta.

Share
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: