Parku Nacional i Lurës

Lurë, Albania

Përshkrimi i biznesit:

Parku Nacional i Lurës (Parku Kombëtar i Lurës) është një park kombëtar në verilindje të Shqipërisë, që përfshin një sipërfaqe prej 12.8 km2, duke përfshirë edhe pjesën lindore të Kunora e Lurës. Parku u themelua në vitin 1966 për të mbrojtur ekosistemet e ndryshme dhe biodiversitetin. Lartësia varion nga 1,500-2,300 m (4,921-7,546 ft). [4] Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) e ka renditur këtë park si kategori II. Megjithatë, ajo përshkruhet si një zonë e rëndësishme e Zogjve dhe Bimëve, sepse ajo mbështet lloje të konsiderueshme të zogjve dhe bimëve. [5] [6]

Në emër të një ndryshueshmërie të madhe në lartësi, Parku Kombëtar i Lurës është i populluar dendur në bimësi. Jeta e bimëve më të larta përbëhet kryesisht nga pemët halore dhe gjetherëse, veçanërisht rreth brigjeve të liqeneve. Pemë më e zakonshme në Lurë është ahu evropian së bashku me bredhi argjendi, pisha e zezë, pisha e kuqe dhe pishe boshnjake. Veçanërisht e mbrojtur është pisha e balkanit, e cila është e kërcënuar me zhdukje dhe e zakonshme vetëm në perëndim të Gadishullit Ballkanik. Seksioni jugor i parkut ka një livadh me lule shumëngjyrëshe dhe disa pemë halore, që quhet Fusha e Mares, duke ofruar pamje të pacenuar mbi peizazhin. Në aspektin e fitogeografisë, parku përfshihet në pyjet e përziera të maleve Pindus, ekoregioni tokësor i pyjeve mesdhetare Palearktike, pyjeve dhe pastrimit.

Parku strehon lloje të shumta. Kafshët e egra më të rëndësishme që banojnë në park përfshijnë ariun e gjelbër evropian, rrëqebullin eurasian, ujku eurasian, marten evropian me pisha, dreri dhe shtiza perëndimore. [7] Gjitarët e vegjël përfshijnë edhe ketrin e kuq dhe stomakun e ngrënshëm. [8] Dymbëdhjetë liqene akullnajore brenda parkut kombëtar u formuan gjatë kohës së akullit. [9] Ato janë të vendosura në pjesën verilindore të kombit në Qarkun e Dibrës në një lartësi prej 1,200 deri në 1,500 m (3,937 dhe 4,921 ft). Çdo liqeni mbart një emër të lidhur me tiparin më karakteristik.

Sipas poetit shqiptar Gjergj Fishta, “Ai / ajo që nuk e ka parë Lurën, nuk e ka parë Shqipërinë”, ndërkohë që udhëtari i famshëm britanik Edith Durham është cituar si më poshtë: “Kur erdha në Qafë Lurë, pashë të tillë një fushë e bukur, që kurrë nuk kisha parë në asnjë vend të Ballkanit “.

Megjithatë, pas rënies së komunizmit në vitet 1990, zona pati shpyllëzime masive nga prerjet ilegale dhe zjarret pyjore që prekën në mënyrë të theksuar ekosistemet. Në fakt, vlerësohet se deri në 50% të sipërfaqes së parkut është shkatërruar. Në vitin 2014, qeveria shqiptare nisi një fushatë të diskutueshme rehabilituese duke përfshirë ripyllëzimin, punën në rrugë dhe vënien e shenjave të reja. [10] [11]

Aktorët lokalë e kanë kritikuar projektin si thjesht sipërfaqësor. Ndërkohë, organizatat joqeveritare po përpiqen të rigjallërojnë parkun duke kontribuar në mbjelljen e drunjve dhe largimin e mbeturinave rreth liqeneve, disa prej të cilave po thahen. Natyra po ndihmon gjithashtu duke përhapur natyrshëm fara të pemëve të reja që po rriten në zona të ndryshme të parkut. Akomodimi përbëhet nga disa hotele familjare dhe bujtina afër parkut në Fushe-Lure. Zona rreth Lurës përmban shtëpi tradicionale kulla, qyteti dikur industrial i minierave të Kurbneshit, xhamitë Ottomam dhe një Kishë Katolike rinovuar kohët e fundit. Rajoni është gjithashtu shtëpia e nënshkruesit të pavarësisë shqiptare Dom Nikollë Kaçorri.

Share
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: